Nauru

Nauru elhelyezkedéseNauru szigetállam a Csendes-óceán déli részén Mikronéziában, a Marshall-szigetektől délre. Területe 21,3 km2, lakossága 13 ezer fő. Hivatalos nyelve az angol és a naurui.

Az ország 1968-ban vált függetlenné és 1999-ben csatlakozott az ENSZ-hez, mint a világ legkisebb független köztársasága.

Adószabályok:

Naurun lehetséges bankot alapítani anélkül, hogy helyi igazgatók lennének a bankban, vagy bármilyen helyi illetékessége lenne. Pusztán egy irodára van szükség Naurun, és hogy a titkár helyi legyen. Ezeket a szolgáltatásokat a helyi menedzsmentet kínáló szolgáltató cégek biztosítják.

Elméletben lehet teljes, korlátlan engedélyt kérni, vagy házibanki szolgáltatásokra, amelyek csak egy adott kört szolgálnak ki. Gyakorlatilag viszont a hatóságok nem nagyon adnak korlátlan engedélyt, csak már létező bankoknak, és megkövetelik, hogy a bank irodája és a hozzá tartozó infrastruktúra is Naurun legyen.

A házibankhoz mindössze 100 ezer dolláros tőkével kell rendelkezni, 1-3 hónap alatt kapható meg az engedély. Egy házibank csak az előre meghatározott cégekkel és emberekkel köthet üzletet, de annak semmi akadálya, hogy létrehozzon egy olyan pénzügyi céget, amely a szolgáltatások szélesebb körét nyújtja. Ez a pénzügyi cég például elfogadhat letéteket harmadik féltől és azt elhelyezheti a bankban. A hivatalos iratokban fel lehet tüntetni, hogy a pénzügyi cég az adott bank tulajdonában van. Egy ilyen engedély ára nagyságrendileg húszezer amerikai dollár, beszerzése 1-2 hónapot vesz igénybe.