Man sziget

Man elhelyezkedése

A Man sziget az Ír-tengeren fekszik. 1765 óta az Egyesült Királyság felügyelete alá tartozik, de nem része annak. Nem része az Európai Uniónak sem, de az EU vámterületéhez tartozik. A XIII. századig a norvég királyság alá tartozott, majd eladták Skóciának. Területe 572 km2, lakossága 76 ezer fő.

Hivatalos nyelve az angol, pénzneme az angol font. Ezt a szigetet választotta lakhelyéül Nigel Mansell volt Forma1-es versenyző.

Adószabályok:

A cégeket az Egyesült Királyság törvényei alapján alapítják. A Man sziget elismert pénzügyi körökben, a világ egyik legnagyobb viszontbiztosítási és vagyonkezelési piaca.

Egy nemzetközi cég  működhet adómentesen és mégis regisztrálva lehet ÁFÁ-ra az európai kereskedéshez, ezáltal kihasználhatja az EU-n belüli kereskedés során az adóegyezményekből származó előnyöket. Nem engedélyezettek a bemutatóra szóló részvények, és a társaság haszonélvezőit nyilvánosságra kell hozni.

A minimális alaptőke 28 font és az évente a kormánynak fizetendő díj 705 angol font az ÁFA-mentes, 345 az ÁFA körbe tartozó cégeknek. A cégbejegyzést egy hét alatt elvégzik. Nem lehet könnyen vásárolni már létező, alvó cégeket. A cégneveknek "Limited" (Kft.) szóra kell végződniük. Bizonyos szavakhoz ("Insurance", "Assurance" - biztosítás) külön engedély szükséges.

A Man azon ritka területek egyike, amely az EU és ÁFA körébe esik, ezért ideális hely azon cégek számára, amelyek az EU-n belül kívánnak kereskedni.

A személyi jövedelemadó 20%.