Luxemburg

Országismertető:

Luxemburg, hivatalosan Luxemburgi Nagyhercegség Nyugat-Európában található, Belgium, Franciaország és Németország határolja. Lakóinak száma valamivel meghaladja a félmilliót. Államformája képviseleti demokrácia alkotmányos monarchiával, melynek élén a nagyherceg áll. Ez a világ egyetlen szuverén nagyhercegsége.

Az ország gazdasága magasan fejlett, az IMF szerint Luxemburgban a világon a második legmagasabb az egy főre eső GDP.

Történelme a római korra nyúlik vissza, később a Spanyol Út egyik fontos bástyája lett azokban az időkben, amikor Spanyolország meghatározó európai nagyhatalom volt a XVI-XVII. században.

Luxemburg az Európai Unió, a NATO, az OECD, az ENSZ, a Benelux államok és a Nyugat-Európai Unió tagja, tükrözve ezzel a gazdasági, politikai és katonai integrációra vonatkozó konszenzust. Fővárosa, egyben legnagyobb városa Luxemburg City, ahol az Európai Unió több intézménye is megtalálható.

Luxemburg háromnyelvű ország, a három hivatalos nyelv a német, a francia és a luxemburgi. Noha világi ország, a lakosság többsége római katolikus vallású.


Adószabályok:

Luxemburgban alacsony adózású tevékenységet folytatni csak bizonyos vállalati formák mellett lehetséges. A többi kereskedelmi és üzleti vállalkozás adója meglehetősen magas.

Luxemburgban nem használják az “offshore” kifejezést, helyette a különleges “holding vállalat” megnevezés használt. A legtöbb vállalkozás ebben a formában jut hozzá az offshore adóelbíráláshoz. Speciális formát vehetnek igénybe a befektetési alapok. Az offshore vállalkozásokra nem vonatkoznak a luxemburgi kettős adóztatást elkerülő törvények.