Liechtenstein

Bahamák elhelyezkedéseA Liechtensteini Hercegség egy európai monarchia Ausztria és Svájc között. A hercegség élén II. János Ádám herceg áll apja 1989-es halála óta, a kormányzás azonban a parlament dolga. Az ország védelmét Svájc biztosítja, gazdasága is erősen Svájchoz kötődik. Hivatalos nyelv a német, de üzleti körökben az angol nyelvet használják.

Svájchoz hasonlóan Liechtenstein sem tagja az ENSZ-nek és az EU-nak. Társaságot legalább egy liechtensteini állampolgárságú igaztgatóval (pl. jogtanácsos, vagyonkezelõ vagy könyvvizsgáló minõségben) lehet alapítani, továbbá alkalmazni kell helyi képviselőt is. A tulajdonosok kilétét nem kell felfedni.

 

Adószabályok:

Intézetek, részvénytársaságok és befektetési alapok az alaptőke és a felosztatlan tartalékok után 0.1%, de legalább 1.000 CHF tőkeadót fizetnek évente. A részvénytársaságok és azon intézetek, amelyeknek az alaptőkéje részvényekre oszlik, az osztalék összegének 4%-át kötelesek forrásadóként megfizetni.

Az alapítványok az alaptőke és a felosztatlan tartalékok 0.1%-át adózzák évente, ha az alaptőke kisebb, mint 2.000.000 CHF, de minimum 1.000 CHF. Ha az alaptőke 2.000.000 CHF és 10.000.000 CHF közötti, a tőkeadó 0.075%, és 0.05% a tőkeadó, ha az alaptőke nagyobb, mint 10.000.000 CHF. Azok az intézetek, amelyek alaptőkéje nem oszlik részvényekre, nem fizetnek forrásadót az osztalék után.