Kanada

Országismertető:

Kanada tíz tartományból és három területből álló észak-amerikai ország. A kontinens északi részén található, keleten az Atlanti-óceán, nyugaton a Csendes-óceán, északon a Jeges-tenger határolja. Összterülete alapján a világ második legnagyobb országa. Közös déli, délnyugati határa az Egyesült Államokkal a világ leghosszabb határvonala.

Kanadában évszázadokon át őslakosok laktak. A XV. század végén brit és francia felfedezők fedezték fel, akik le is telepedtek először az Atlanti-óceán partvidékén. A franciák szinte az összes észak-amerikai gyarmatukat elveszítették 1763-ban a hét évig tartó háború során. 1867-ben a három észak-amerikai brit gyarmat konföderációvá való egyesülésével Kanada négy tartomány szövetségi egységévé vált és mind nagyobb autonómiát kapott az Egyesült Királyságtól.

Kanada ma parlamenti demokrácia által irányított szövetségi állam, egyben alkotmányos monarchia, melynek államfője II. Erzsébet brit uralkodó. Két hivatalos nyelve van, az angol és a francia. Kanada a világ legfejlettebb országainak egyike.


Adószabályok:

Kanadában van néhány anomália, amely adózási szempontból érdekessé teszi az országot. Kanada ezért vonzó helyszín lehet magánszemélyek és cégek számára egyaránt. Érdemes utánanézni, kire milyen adózási előnyök vonatkoznak egyrészt ha Kanadában akar letelepedni, másrészt ha Kanadában szeretne üzleti vállalkozást beindítani.
Van például egy olyan szabály, mely szerint az extra profit mentes az adófizetés alól. Kanada ezért vonzó helyszín például holding vállalkozás beindítására. Ezen mentességi szabály értelmében a külföldi leányvállalatok által a kanadai anyacégnek fizetett osztalék adómentes.

Magánszemélyként ha valaki Kanadában szeretne letelepedni, egy sor adókedvezmény várja. A kanadai állam ezzel szeretné vonzóvá tenni az országot a letelepedni szándékozók számára. Ezeket a kedvezményeket a kanadai lakosok nem vehetik igénybe, kizárólag a bevándorlók élvezhetik az előnyeit.


A bevándorlást megelőző adótervezés során érdemes arra odafigyelni, hogy gazdag magánszemélyek számára lehetséges, hogy a letelepedést követő öt éven át ne fizessenek jövedelem- és nyereségadót a Kanadán kívül szerzett jövedelmükre.
Kanadában az örökösödéi adó is rendkívül vonzó, semmiféle vagyont nem adóztatnak meg.