Gibraltár

Gibraltár elhelyezkedése

Gibraltár az Egyesült Királyság tengeren túli területe, Spanyolországgal határos, attól délre fekszik a Gibraltári-szorosnál a Földközi-tenger és az Atlanti óceán között. Gyakorlatilag egy sziklaszirt. Területe 6,5 km2, lakossága 28 ezer fő. Régóta fontos haditengerészeti központja az Egyesült Királyságnak. A kis méretekre jellemző, hogy a közúti forgalomnak szintbeli kereszteződése (!) van a repülőtérrel – gépkocsikkal a repülőgépek számára elsőbbséget kell adni.

Adószabályok:

Mentesek a bevételen alapuló társasági adó fizetése alól azon cégek, amelyeket nem gibraltári lakosok alapítottak, és tulajdonosaik Gibraltáron kívülről üzemeltetnek. Feltétel továbbá, hogy a cég bankja sem lehet Gibraltáron. Az éves fix adó 200 angol font. A cégalapítás mindössze egy hetet vesz igénybe.

A személyi jövedelemadó elég magas, de egy új kezdeményezéssel próbálják a jelentős vagyonnal rendelkezőket letelepedésre bírni. Ennek keretében olyanok, akik a korábbi öt évben nem laktak Gibraltáron, különleges státuszt kaphatnak, melynek keretén belül csak az évi első 45 000 font jövedelem után kell adózniuk.