Dubai

Országismertető:

Dubai az Egyesült Arab Emirátusok egyik városa, egyben emirátusa. Az emirátus a Perzsa-öböl deli részén található az Arab-félszigeten, és Abu Dhabi után területe a második legnagyobb, népessége a legnagyobb. Dubainak és Abu Dhabinak van csak vétójoga az ország jogrendszerében hozott kritikus döntésekben. Dubai City az emirátus északi partvonalán helyezkedik el.

Dubai City ma világváros és üzleti központ. Noha gazdaságát az olajiparra alapozták, fő bevétele ma a turizmusból, ingatlanokból és a nyugati országokéhoz hasonló pénzügyi szolgáltatásokból származik.
 

Adószabályok:

Az Egyesült Arab Emirátusokban nem terheli jövedelemadó a béreket és fizetéseket. Minden emirátus maga vethet ki adót, de egyik sem teszi. Nem valószínű, hogy ez a közeljövőben megváltozna, noha korábban volt szó a jövedelemadó bevezetéséről.

A külföldi bankok 20% vállalati adót fizetnek az Abu Dhabiban, Dubaiban és Sharjahban szerzett profit után. A helyi bankok nem adóznak.

Az olajcégek adója Dubaiban 55%, más emirátusokban 50%.

A Dubaiban élő magánszemélyek nem fizetnek jövedelemadót, ingatlanadót és nyereségadót. Ez nem jelenti azt, hogy egyáltalán nem látezik adó. Importadót kell például fizetni a külföldről behozott termékek után, ingatlanbérbeadásból származó bevétel után és bizonyos szállodai és szórakoztatóipari szolgáltatások után. A helyi lakosok némileg hozzájárulnak a jövedelmükből a társadalombiztosításhoz. Az alkoholra kivetett adó magas.

A Dubaiban működő vállalkozások nem fizetnek társasági adót, kivéve a külföldi bankok és olajcégek. A területen több szabad gazdasági övezet van, amely ösztönzi a befektetéseket és a kereskedelmi fejlesztéseket. Ezek nem teljesen adómentesek, de közelítenek az adómentességhez. Az ilyen területeken működő vállalkozások legkevesebb 15 évre adómentességet kapnak, amelynek lejártával még 15 éves adómentességért folyamodhatnak. Ezekben az övezetekben nem vetnek ki import és export adót sem.