Costa Rica

Országismertető:

Costa Rica – hivatalosan Costa Rica-i Köztársaság Közép-Amerikában található, északon Nicaragua, délen Panama, nyugaton a Csendes-óceán, délen pedig a Karib-tenger övezi.
Costa Rica (amely gazdag partot jelent), 1949-ben alkotmányosan véglegesen felszámolta hadseregét. Ez az egyetlen olyan latin-amerikai ország, amely szerepel a  világ 22 legrégebbi demokráciájának listáján.


Costa Rica folyamatosan a latin-amerikai országok legjobbjai között szerepel az Emberi Fejlődés Indexe tekintetében, 2010-ben a 62. helyen állt a világon, és az ENSZ Fejlesztési Programjának értékelése szerint azon országok egyike, ahol azonos jövedelemszint mellett sokkal magasabb az emberi fejlődés, mint más országokban. A Környzetevédelmi Index tekintetében az ország 2010-ben Amerika első, és a világ harmadik országa volt.


2007-ben a Costa Rica-i kormány tervet jelentett be arra vonatkozóan, hogy az ország 2021-re váljon a világ első karbon-semleges országává. A New Economics Foundation szerint Costa Rica az első helyet foglalja el a Boldog Bolygó Indexen, és a világ „legzöldebb” országa.

Adószabályok:

A központi kormány az országban befektetni kívánókat felmenti az adófizetés kötelezettsége alól.


Az adózás Costa Ricában sokkal egyszerűbb, mint sok más országban. A jövedelemtől függően különböző adózási határok vannak: minél több valakinek a jövedelme, annál több adót fizet. Egy bizonyos jövedelemhatár alatt nem kell adót fizetni.


Costa Ricát Latin-Amerika legüzletbarátabb és legbiztonságosabb országának tartják, ami az új üzleti vállalkozásokat és az offshore befektetéseket illeti. Costa Ricában a helybeliek és a külföldiek is fizetnek adót az országban keletkezett jövedelmük alapján, de a külföldön keletkezett jövedelem adómentes. Tehát abban az esetben, ha egy offshore vállalkozás Costa Ricán kívül végzi tevékenységét, nem kell jövedelemadót fizetnie.

Az offshore vállalkozásokra vonatkozóan nincs bejelentési és könyvelési kötelezettség ebben az adóparadicsomban.