Ciprus

Ciprus elhelyezkedéseCiprus egy sziget a Földközi-tengeren Törökországtól délre. Fővárosa Nicosia. Az országot és a fővárost is kettéosztja a Zöld Vonal. A választóvonaltól délre található a görög rész, amely szabad, északra pedig a megszállt és rendkívül elszegényedett török rész.

Ciprus 2004 május elseje óta tagja az Európai Uniónak. Területe közel 6000 km2, hivatalos nyelve a görög, illetve a megszállt területeken a török. Pénzneme az euró.

Adószabályok:

Ciprusnak sok egyezménye van a kettős adózás elkerülése érdekében, amelyet nem ciprusiak által alapított cégek vehetnek igénybe. Infrastruktúrája is fejlett. Mielőtt egy cég megkapja az offshore státuszt, a dokumentációt görögül kell benyújtani, bank által hitelesítve, valamint az útlevelet is be kell nyújtani a ciprusi Központi Banknak.

Ciprus kedvelt célpontja a személyi jövedelemadó-mentességet keresőknek, mivel versenyképes áron lehet letelepedési engedélyhez jutni. Bárki, aki offshore céget vagy ciprusi vállalatot alapít, automatikusan kaphat letelepedési engedélyt. Ahhoz, hogy erre valaki jogosult legyen, bizonyítania kell, hogy a cég managementje Cipruson lesz.

A társasági adó 4,25%, amelyet a világszerte realizált nyereség után kell fizetni a benyújtott könyvelés alapján. Fontos megjegyezni, hogy külföldiek által Cipruson alapított cég nem folytathat üzleti tevékenységet Cipruson, amennyiben a 4,25%-os adózás alá kíván esni. A tulajdonos által a cégből kivett pénz után pedig a normál jövedelemadó felét kell fizetni, ami maximum 20%, de általában ennél lényegesen alacsonyabb.

Ciprus azon nyilvános és kereskedő cégek számára megfelelő választás, amelyek ki tudják használni a kettős adózásról szóló egyezmények által biztosított előnyöket. Egyébként drága és komoly közzétételi követelmények vannak.