Aruba

Anguilla elhelyezkedéseAruba Karib-tengeri korallsziget, 36 km hosszú és 11 km széles. Éghajlata különösen száraz, az évi átlagos csapadék 500 mm körül mozog, zömében októberben, és novemberben esik. Az évi középhőmérséklet 27 °C. A hurrikán övön fekszik.

Aruba a nyolcvanas évek végéig a Leeward szigetekhez tartozott, de kilépett a Holland-Antillák közigazgatásából, s 1996-ban teljesen elszakadt Hollandiától is. Hivatalos nyelve a holland. Szinte mindenki beszél a szigeten angolul, de ha meg akarjuk lágyítani a szívüket, anyanyelvükön papiamentó nyelven szólunk a helyiekhez.

Adószabályok:

Offshore célokra az NV (naamloze Vennootschap) típusú cégek a legegyszerűbbek, melyeket minimálisan $6.000 alaptőkével lehet létrehozni. Egyes cégeknek éves pénzügyi jelentést kell készíteniük és Cégjegyzékbe kell azt beadniuk. Jelenleg több mint 30.000 céget jegyeztek be a szigetcsoporton.

A holding cégek jogdíjakból, osztalékból stb. származó jövedelmük után 2.4-3% adót fizetnek, míg az ingatlanból származó jövedelmek adómentesek, a kereskedelmi cégek pedig 3-6% között adóznak.

Az offshore bankok alapítása lehetséges, de szigorúnak mondható szabályozásnak kell megfelelniük, és az alaptõkének meg kell haladnia az 1,8 milló dollárt.

Dániával, Japánnal, Norvégiával, Hollandiával, Surinammal kötöttek adózásra vonatkozó egyezményt.